Detailný opis procesu:
• Sortovanie kávových čerešní
• 24 hodín Anaerobná macerácia v nerezovom tanku
• 96 hodín Carbonická macerácia v nerezovom tanku
• +- 25 dní sušenie na raised beds na vlhkosť 13 percent
• Hulling
• Size sortation
• Sušenie zrna na vlhkosť 11.5 %
• Manual defect sortation
• Packing, final quality control, export
Za týmito fantastickými lotmi stojí Co-operative Walida na čele s našim drahým priateľom Muhlisom,
ktorý spravuje, pestuje a spracúva kávu rastúcu na ploche 420ha na kopci Argopuro. Jedná o férový
koncept živobytia pre farmárov aj zamestnancov Walida. Farmári si udávajú ceny čerešní sami,
a dostavajú zaplatené v hotovosti pri každej dodávke fresh cherries. Mzda pracovníkov je 2x vyššia
ako mzda v danom kraji.
Walida je spoločenstvo 500 rodín žijúcich pod horou Argopuro, ktoré sa už ôsmy rok venuje
pestovaniu a spracovaniu výberovej kávy, z dvoch dôvodov:
Prinavrátenie vody do krajiny, revitalizáciu a zachovanie biodiverzity
Chod neziskovej organizácie - Agroforestná lesnícka škola - 800 študentov, ktorí sa v škole
vyučujú a bývajú v areáli školy, ktorá ma 23 učiteľov. Študenti ktorí úspešne ukončili školu sa
ďalej venujú pestovaniu, spracovaniu alebo sa uberú cestou vyššieho vzdelania v oblasti
agronómie.
Mas Muhlis je vyštudovaný agronóm, ktorý sa rozhodol vrátiť do rodnej obce, aby zmenil vážnu
situáciu v krajine kde sa vytratila voda. Je to processor, ktorý miluje výzkum a vývoj, čo sa odzrkadľuje
na množstve a unikátnosti kombinácií spracovaní kávy.
Za spomenutie zaiste stojí úžasný projekt obnovy hory zničenej požiarmi. Muhlis a team Walida
zalesnili časť hory Argopuro, ktorá bola úplne spustošená po masívnych požiaroch v roku 2018. Na
mieste požiarov úspešne založili rozmanitú kávovú plantáž vo výške 1850 m.n.m. Vtáky a zvieratá sa
postupne vrátili do regenerovanej oblasti a demonštrujú, ako môže revitalizácia riešiť naše súčasné
núdzové situácie v oblasti biodiverzity.