Kde začína cesta kávy

13.09.2019

Keď sa povie káva veľa ľudí si predstaví šálok čiernej horkej tekutiny a len veľmi málo ľudí vie čo všetko stojí za tým šálkom kávy.


Kávovníky radíme medzi ovocné dreviny. Tieto dreviny plodia oválne plody,ktoré nazívame čerešne v dozretom stave majú červenú,ale aj žltú farbu. No chvíľu to trvá,kým farmári nájdu na svojich kavovníkoch úrodu. Záleží to aj od druhu kávovníka ale zvičajne je to 3-4 roky od zasadenia kávovníka.

Tieto čerešne sa zbierajú viacerými spôsobmi no najšetrnejší ku kávovníkom a zároveň podľa mňa najlepší je ručný zber,keď farmári oberajú len dozreté plody a tie nedozreté nechajú na strome dozrieť a potom sa k nim vracajú.

Dozreté zrná potom putujú na spracovanie. Taktiež poznáme viac druhov spracovania týchto plodov,ale o tom v ďalšom článku. Pri spracovaní dostávame s čerešní kávové zrná. Tieto zrná sú vlastne kôstky z čerešní. Následne po spracovaní ešte prebieha triedenie zŕn a potom export. Takže ten nápoj v šálke ktorý máte tak radi vlastne pochádza z ovocného stromu. Dobre vedieť nie?