Domáca príprava kávy

24.03.2020

AK chcete dobrú kávu nieje nutné ísť za ňou do kaviarne, koniec koncov by ste dnes veľmi nepochodili kedže sú všetky zatvorené. Dobrú kávu si viete pripraviť aj v pohodlí doma a dnes vám poviem čo na to budete potrebovať a ako na takúto prípravu kávy.

Dnešnou témou bude príprava kávy cez drip ktorý sa volá Hario V60. Hario je Japonská firma ktorá vyrába pomôcky na prípravu kávy. Tento drip je veľmi obľúbená pomôcka, vyrába sa vo veľa farebných či materiálových variantoch aj vo viacerých veľkostiach.

Na prípravu kávy pomocou V60 budeme potrebovať samozrejme Hario V60,Papierový filter ktorý je do tohoto dripu, dalej ručný mlynček ( ja používam Comandante ), kanvicu na vodu najlepšie s teplomerom a takzvaným husím krkom ktorý je dôležitý pre presnejšie a konzistentnejšie nalievanie vody, filtračná kanvica na filtrovanie vody ( kedže voda tvorý drvivú väčšinu ňápoja je veľmi dôležité aby bola dobrej kvality ), váhu ( postačí aj obyčajná kuchynská váha), stopky a samozrejme čerstvú kávu praženú na filter.

Papierový filter prehneme na jeho vrúbkovanej strane a vložíme ho do V60. vodu v kanvici zohrejeme na teplotu od 90°c do 94°C. S takto zohriatou vodou prepláchneme filter aby sme ho zbavili papierovej pachute. kávu si zomelieme na stredne hrubom mletí a nasypeme do dripu, pomer kávy a vody je na vás je to na experimentovaní a tom akú máte kávu. Zapneme stopky a začíname liať vodu na kávu, najskôr len malé množstvo tak aby sme namočili všetku kávu a čakáme 30 sekúnd ( tento proces sa volá blooming). Po prvých 30 sekundách dolievame postupne vodu. Množstvo vody závisí od množstva kávy ktoré sme použili. Celý tento proces by mal trvať minimálne 2 minúty.

Prikladám vám tu recept na našu Colombiu Rio Blanco ktorú nájdete v našom obchode.